Mijn kind wordt gepest, wat nu?

May 9, 2012 in Weblog

Iedere week worden er in Nederland 330.000 kinderen gepest. De gevolgen van structureel gepest worden, zijn niet gering. Een kind dat gepest wordt, kan zich eenzaam en depressief voelen en zichzelf minder leuk vinden. Het kind kan zich terugtrekken in zijn of haar schulp en last hebben van hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Niet zelden komt het voor dat een gepest kind bang is om naar school te gaan.

Als je als ouder erachter komt dat je kind gepest wordt, beland je in een achtbaan van emoties. Je wilt je kind beschermen tegen de pester(s), je bent boos en verdrietig dat dit je kind overkomt en je wilt een ‘hartig’ woordje spreken met de pester(s). Tegelijk weet je ook dat dit laatste soms niet goed uitpakt en het pesten alleen maar erger wordt. Dus wat kun je als ouder nu het beste doen? Hieronder volgen een aantal tips.

Eigenwaarde kind

Omdat pesten zoveel sociale en emotionele schade kan berokkenen bij kinderen is het voor ouders ontzettend belangrijk om tegen hun kind te blijven zeggen dat het niet aan hem of haar ligt. Je kind is goed zoals het is, qua innerlijk en uiterlijk. Probeer bewust complimenten te geven aan je kind zodat het zelfvertrouwen weer groeit.

Sta ook open voor wat je kind vertelt over het pesten en hoe het zich daarbij voelt. Jij kunt de uitlaatklep voor je kind zijn maar jullie kunnen ook op zoek gaan naar een andere uitlaatklep zoals sporten of knutselen. Als je kind dan leuk contact ervaart met andere kinderen, geeft dat weer vertrouwen.

Kinderen willen vaak niet dat hun ouders met de pester en diens ouders gaan praten. Ze zijn bang dat het pesten dan alleen maar erger wordt. Als je kind dit niet wilt, respecteer dat dan en zoek een andere manier om de situatie op te lossen. Bijvoorbeeld door naar school te gaan. Op de meeste scholen is tegenwoordig een pestprotocol aanwezig. Hier kan door de leraren klassikaal mee worden gewerkt. Met de intern begeleider of leerkracht kun je als ouder een gezamenlijke aanpak bespreken.

Als je kind het moeilijk vindt om er met jou of andere bekenden over te praten, is het wellicht een goed idee om je kind de Kindertelefoon (0800-0432 / www.kindertelefoon.nl) te laten bellen. Daar zit deskundige hulp aan de andere kant van de lijn. Een goede mogelijkheid voor je kind om zijn of haar verhaal kwijt te kunnen en gelijk wat advies en informatie te krijgen.

 

Weerbaarheid

Soms kan het je kind ook helpen om een zogenaamde weerbaarheidtraining te volgen. Op www.nji.nl (Nederlands Jeugd Instituut) en www.pestweb.nl kun je hier mee informatie over vinden. Kinderen leren manieren om met het pesten om te gaan. Daardoor worden kinderen weerbaarder en dat is weer goed voor het zelfvertrouwen. Ze zullen dan voor de pesters minder interessant worden.

Bij een Kanjertraining wordt sociaal vaardig gedrag gestimuleerd en wordt geprobeerd sociale problemen, zoals pesten, te voorkomen of verminderen.

Let op: je kind kan het moeten volgen van een dergelijke training ervaren alsof het pesten toch aan hem of haar ligt. Dit is absoluut niet de boodschap die je als ouder aan je kind wil overbrengen. Bespreek het volgen van een training dan ook als 1 van de mogelijkheden voor je kind om te doen. Leg het niet op maar maak er een gezamenlijk besluit van.

 

Vitaliteit ouders

Als je kind zich niet goed voelt, geestelijk of lichamelijk, maak je je als ouder veel zorgen. In geval van pesten, zul je te maken krijgen met een hoop verschillende emoties. Dat kost een hoop energie. Telkens weer de afweging maken of je je kind op de juiste manier aan het helpen bent en proberen je eigen gevoelens de baas te blijven, is heel vermoeiend. Daarnaast heb je misschien ook nog andere kinderen die jouw aandacht willen.

Reden genoeg om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan zijn door op tijd naar bed te gaan en voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dit kan ook zijn door voor jezelf een uitlaatklep te zoeken. Praten met je partner, een vriend of vriendin of een professional kan zo’n uitlaatklep zijn. Of misschien de boksbal in de sportschool of een ontspannende massage. Wat dan ook, probeer je energiepeil hoog te houden zodat je er voor je kind kan zijn.

Wil je hier over doorpraten? Neem dan gerust contact met me op.

 

 

 

 

Mijn kind wordt gepest, wat nu?

Reactie

  1. Jessie says:

   Zouden jullie heel misschien dezen vragen over pesten willen beantwoorden? Dat zou ik heel erg fijn vinden.

   Interview.

   1. Wat valt er precies onder pesten?
   2. wat zijn de meeste redenen om te gaan pesten?
   3. vanaf welke leeftijd worden de meeste kinderen gepest of gaan pesten?
   4. wat moet je doen als een vriendin / vriend wordt gepest?
   5. wat moet je doen als een vriend van je iemand pest en jij ‘mee loopt’ en er niets van durft te zeggen.
   6. wat zijn de tips om NIET gepest te worden?
   7. wat zijn de tips om NIET te gaan pesten?
   8. zijn de kinderen altijd kinderen of zijn het soms ook volwassenen?
   9. wat zijn de gevolgen van pesten?
   10. welke soorten pesten zijn er?
   11. waar kan je terecht als je wordt gepest?

   Heel erg bedankt!

Mijn kind wordt gepest, wat nu?

0 Trackbacks