Vakantiestress; kan dat nou niet anders?

June 19, 2012 in Weblog

Over een paar weken begint de zomervakantie weer en trekken veel van ons erop uit. Heerlijk een tijdje in binnen- of buitenland vertoeven. Even helemaal niets en lekker tijd voor elkaar hebben. Ik kan niet wachten!

Maar voordat het zover is, moet er nog wel het een en ander gedaan en geregeld worden. Vaak moet er op het werk nog veel worden afgerond en overgedragen. Thuis willen we graag dat alles op orde is voordat we de deur op slot draaien en weggaan. Dus een lege wasmand, bedden verschoond, speelgoed opgeruimd, ramen gezeemd, onkruid gewied, buren ingelicht, koffers gepakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Om die koffers te vullen, moet er nog wat worden aangeschaft. Voor de kinderen wat zomerkleren en zwemkleding. Voor de kleinste ook nog zwembandjes en luiers en vergeet de zonnebrandcrème niet. Speelgoed, eten en drinken voor onderweg. En zelf kun je een nieuwe bikini en een paar zomerjurkjes wel gebruiken.

Alleen al door dit op papier te zetten, krijg ik stress. Want wat moet ik nog een hoop doen voordat ik de deur achter mij dicht kan trekken. Kan dit ook anders?

Vakantie voorbereiding thuis

Ik geloof dat een tijdige voorbereiding een groot deel van de stress kan voorkomen, zowel zakelijk als privé. Zo kunnen zomerkleren al aangeschaft worden vanaf het moment dat de zomercollectie in de winkels hangt. In plaats van alles op het laatste moment kopen, kun je gedurende de winter en lente al wat zomerkleding kopen. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier de kosten, die al die aankopen met zich meebrengen, spreidt.

Daarnaast kan een lijstje rust in je hoofd geven. Telkens als je iets bedenkt dat mee moet op vakantie of nog gedaan moet worden, zet je het op het lijstje. Dan is het uit je hoofd en vergeet je het ook niet. En iedere keer als je iets van het lijstje gedaan of ingepakt hebt, kun je het doorstrepen. Dat geeft vaak zo’n voldaan gevoel dat het stimuleert om meer dingen van het lijstje aan te pakken.

Een week of 2 tot 3 van te voren zou je vast de koffers of tassen kunnen pakken en deze open neerleggen. Iedere keer als er iets uit de was komt wat je niet meer nodig hebt, kan het vast de koffer is. Of als je iets hebt gekocht dat mee gaat op vakantie. Zo vullen de koffers zich al een beetje vanzelf en geeft het op het laatste moment minder stress om alles (schoon) in te pakken.

Nog een tip om vakantiestress te voorkomen: controleer ruim voordat je weggaat of de paspoorten nog geldig zijn. Dan hou je in ieder geval voldoende tijd over om nieuwe aan te vragen.

Vakantie voorbereiding werk

Eigenlijk geldt voor je werk hetzelfde als voor thuis. Begin op tijd met de voorbereidingen. Dit kun je doen door ook hier een lijst te maken van de zaken die voor vertrek geregeld of afgehandeld moeten worden.
Of je blokt vanaf een week of 2 tot 3 van te voren iedere dag een uur in je agenda. Dat uur gebruik je dan voor de voorbereiding, zoals het maken van een overdrachtsdocument.

Geef tijdig aan je leidinggevende en collega’s door dat jouw vakantie eraan zit te komen en dat je een aantal zaken gaat overdragen. Zodoende weten ze gelijk dat jij geen (spoed)klussen meer kunt oppakken voor de vakantie.

Tot slot

Zoals uit bovenstaande blijkt, wordt vakantiestress vooral voorkomen door op tijd te beginnen met de voorbereiding ervan. Als je dan eenmaal op de bestemming bent aangekomen, geniet je natuurlijk enorm als je ziet dat de kinderen het naar hun zin hebben. Hou hier rekening mee bij het boeken van een vakantiebestemming. Dat er ook voldoende voor de kinderen te doen is. Anders ben jij ze de hele vakantie aan het entertainen en kom je nog niet aan je eigen rust ontspanning toe.

Oh ja, het helpt ook om je te bedenken dat als je iets vergeten bent, je dat vast wel op de plaats van bestemming kunt kopen.

Fijne vakantie! Ik ga vast inpakken.

Comments are closed.