Mag ik nog een snoepje? Overgewicht bij kinderen

August 29, 2012 in Weblog

Mag ik nog een snoepje?

Iedere ouder krijgt deze vraag meer dan eens te horen van zijn of haar kind. Sommige kinderen stellen de vraag of ze een snoepje mogen dagelijks, bij anderen is het iets minder frequent. En als ze dan een snoepje of koekje hebben gekregen, kan zonder schroom de vraag nog eens worden gesteld.

Ook als je zelf terughoudend bent met het geven van snoep of koek aan je kinderen, komen ze er toch op andere manieren mee in aanraking. Op school, bij vriendjes en vriendinnetjes of bij de sportclub. In dit artikel wil ik ingaan op de rol die ouders spelen bij de hoeveelheid suikers die hun kind krijgen.

De overgewicht hype

In de media is het steeds meer een trending topic: overgewicht bij kinderen die niet het gevolg is van medische problemen. Op televisie horen we termen als obesitas en morbide obesitas en zien we beelden van hoe kinderen er over 20 of 30 jaar uitzien. Steeds meer kinderen zijn te zwaar voor hun leeftijd en krijgen het advies hun leefpatroon aan te passen.

Wat mij opviel bij het zien van de beelden is dat vaak het leefpatroon van het hele gezin dan moet worden aangepast. De ouders en eventuele broers en zussen zijn soms ook zwaarlijvig. Het viel mij vervolgens ook op dat de ouders vaak weinig zicht hebben op wat hun kind gedurende de dag eet. Doordat ze overdag aan het werk zijn of doordat hun kind stiekem snoept.

Verantwoordelijkheid van ouders bij overgewicht

Als ouder zijnde ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind. Je wilt ook niets anders dan het allerbeste voor je kind. En toch ben je soms niet bij machte om de knop om te schakelen en, in dit geval, het eetgedrag van het gezin te veranderen. Met als gevolg dat je kind blijft snoepen of frisdrank blijft drinken, jij kleding in een grotere maat koopt en je kind minder lekker in zijn of haar vel zit. Ik vraag me af hoe dit komt want ik geloof niet dat ouders het niet belangrijk genoeg vinden. Maar hoe komt het dan dat het soms zo lastig kan zijn om de knop om te zetten?

Mogelijk is het struisvogelpolitiek: als je net doet of je iets niet ziet, is het er misschien ook wel niet. Want als je als ouder er wel bij stilstaat dat je kind overgewicht heeft, kun je er niet omheen en moet je er iets mee. Want het is niet gezond. En dat is lastig als je geen idee hebt hoe je dat moet aanpakken. Ga je met het gezin op rantsoen, gooi je al het ongezonde eten en drinken weg, mag je kind helemaal niets lekkers meer?

Of misschien maken jullie als familie een moeilijke tijd door en is eten een manier om het even te vergeten en je iets beter te voelen. Dan kun je je wellicht voornemen om, bijvoorbeeld, over een maand te beginnen met een ander eetpatroon.

Ik kan me ook voorstellen dat hardwerkende ouders die lange dagen maken, zich schuldig voelen ten opzichte van hun kind. Schuldig dat ze hun kind veel alleen laten bijvoorbeeld en daardoor niet weten wat hun kind allemaal eet. Terwijl zij ook weten dat de reden dat ze zoveel werken, is om het gezin een betere financiële situatie te bieden of dat ze in hun huis kunnen blijven wonen of gewoon omdat ze hun werk heel leuk vinden. Maar ze zien hun kind ook zwaarder worden en weten dat dit niet gezond is. Hoe ga je het dan aanpakken?

Hierboven vertel ik al dat je als ouder verantwoordelijk bent voor het wel en wee van je kind. Neem die verantwoordelijkheid dan ook! Durf te kijken naar je kind en conclusies te trekken. Durf te zeggen dat het anders moet en durf, waar nodig, hulp in te schakelen voor advies en begeleiding. Wees de ouder want je kunt niet van je kind verwachten dat hij of zij het alleen doet en volhoudt.

Dit is naar mijn mening de eerste stap op weg naar een nieuw eetpatroon en gewichtsverlies. Erkennen dat je kind zich niet goed voelt en dat jij als ouder hier iets aan kunt doen. Door het goede voorbeeld te geven, kun je je kind aanmoedigen en stimuleren om te volgen. Jullie kunnen elkaar helpen en uit een dipje praten door het doel voor ogen te houden: een betere gezondheid door een gezonder gewicht.

Conclusie

Kortom, de rol die ouders spelen in de suiker inname van hun kind is heel groot, zo niet allesbepalend. Pas als je je dit realiseert en laat zien dat je het anders wilt, kun je het tij keren.

Het aanpassen van je leefpatroon gaat niet in 1 dag of 1 week of 1 maand. Dat heeft veel tijd nodig aangezien het een gewoonte is die je gaat veranderen. Hopelijk wil je die tijd ervoor nemen. Ik wens je veel succes en kracht!

Mag ik nog een snoepje? Overgewicht bij kinderen

Reactie

  1. maaamie says:

   Wij praten veel met onze kinderen over gezond en ongezond eten.
   Gezond eten kan ook lekker zijn.
   Wij eten nu door de weeks in principe geen snoep. Ook geen chocola op brood. Hooguit honing of appelstroop….
   In het weekend mogen ze dan wel lekker snoepen (ook niet te veel 🙂 )
   Zo hoop ik dat ze leren dat genieten ook mag. Ik maak er geen probleem van dat ze bij een vriendje wel snoep krijgen.

   Onze kinderen proberen het nog wel af en toe 🙂 maar snappen ook dat het beter voor ze is, om in iedergeval te leren maat te houden.
   Ook voor hun tanden is het beter!

Mag ik nog een snoepje? Overgewicht bij kinderen

0 Trackbacks