De (v)echtscheiding en de kinderen

September 16, 2013 in Uncategorized, Weblog

Het lijkt wel een nieuw bedacht woord, de vechtscheiding. Een woord dat volledig is opgepakt door de media. Op twitter lees ik de ene tweet na de andere die gaat over de vechtscheiding, alsof het heel populair is. Maar zo leuk is het toch niet? Ik vraag me af waar de grens ligt, wanneer wordt een scheiding een vechtscheiding? Als de gemeenschap niet eerlijk verdeeld wordt, als er fysiek geweld wordt gebruikt, als de ene ouder de kinderen weghoudt bij de andere ouder, als de afspraken in het echtscheidingsconvenant niet worden nagekomen of….ga zo maar door.

Wat is een vechtscheiding

Volgens Wikipedia is een vechtscheiding ‘wanneer een echtscheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de (ex-)partner, maar ook met acties met de bedoeling de andere partner schade toe te brengen. In uiterste gevallen is men bereid eventuele zelfbeschadiging of nadeel bij derden op de koop toe te nemen.’ De online encyclopedie voegt hier nog aan toe dat van een vechtscheiding wordt gesproken ‘als de kinderen er nadelen van ondervinden’.

Laatst sprak ik een alleenstaande vader van 2 kinderen die sinds kort zijn kinderen niet meer ziet. Hij en zijn vrouw waren een jaar daarvoor uit elkaar gegaan en in het begin liep het contact goed. Op een gegeven moment had zijn ex-vrouw steeds meer aanmerkingen op de manier van opvoeden van deze man. Als teken van goede wil richting zijn ex-vrouw, wilde hij hier met mij over praten. Echter, voordat het zover kwam, besloot zijn ex-vrouw de omgangsregeling niet meer na te komen. Als hij naar haar toe ging, werd de deur niet open gedaan. De telefoon werd ook niet opgenomen. Om zijn kinderen niet te beschadigen, heeft deze man met pijn in zijn hart nu afstand genomen in de hoop dat de rust weerkeert en dat zijn ex-vrouw zelf tot inzicht komt en contact opneemt. Geld voor een advocaat heeft hij niet dus bij een rechter nakoming van de regeling afdwingen was voor hem geen optie.

Maakt deze situatie dat hij nu in een vechtscheiding zit? Volgens bovenstaande definitie wel, immers dit gaat ten koste van de kinderen. En de vrouw brengt haar ex-man schade toe doordat zij hem zijn kinderen afneemt, tegen alle afspraken in.

Maar goed, ondanks dat we nu weten dat er sprake is van een vechtscheiding is deze nog niet opgelost. De man in kwestie heeft immers nog altijd geen contact met zijn kinderen.

Het belang van de kinderen

Uiteindelijk draait het er natuurlijk om dat beide echtelieden, tijdens en na de scheiding, boven zichzelf uitstijgen en constant denken aan het belang van hun kinderen. Wat is het beste voor hun? Vaak nemen ouders het zich ook voor om de kinderen voorop te stellen maar gebeurd er gaandeweg het proces toch iets waardoor dat voornemen geen stand houdt. En dan is het kind (nog meer) de dupe van de scheiding.

De emoties bij ouders zorgen er dan voor dat het belang van hun kinderen niet meer voorop staat. Hier moet door de ouders dan ook hard aan gewerkt worden, al dan niet met behulp van een coach of mediator. Pas als zij hun emoties hebben verwerkt of hebben geleerd deze te parkeren en niet te uiten richting de kinderen, kunnen ouders hun kinderen weer op nummer 1 zetten. Dus door en om de pijn en het verdriet heen werken en er voor de kinderen zijn. Hoe je het ook wendt of keert, als ouders ben je nou eenmaal voor altijd met elkaar verbonden.

Kinderen komen in een loyaliteitsconflict als de ene ouder negatief over de andere praat in hun bijzijn. Dus praten over je ex kun je het beste doen tegen de coach, mediator, familie, vrienden of vriendinnen maar niet tegen je kinderen.

Probeer je kind zich ook vrij te laten voelen om openlijk tegen jou te vertellen hoe leuk of niet leuk het bij de andere ouder was. Wees sterk en loop erna even de kamer uit om een traantje weg te pinken.

Maak het ook mogelijk dat je kinderen speelgoed of kleding die ze van je ex hebben gekregen, mee naar jouw huis kunnen nemen. Dat willen ze graag aan jou laten zien omdat ze ook van jou willen horen hoe gaaf het eruit ziet.

Het zou geweldig zijn als jullie samen naar belangrijke momenten kunnen gaan, zoals rapportbesprekingen, afzwemmen, sportwedstrijden etc. Of samen de verjaardag van je kinderen vieren, zonder gespannen sfeer.

Wat te doen bij een scheiding en kinderen

Een scheiding is vaak niet in het belang van kinderen en een vechtscheiding nog minder vaak. Het woord geeft misschien de status weer waarin de scheiding verkeert maar dat is mijns inziens niet interessant. Veel interessanter is om te weten hoe we een vechtscheiding kunnen voorkomen. Het ouderschapsplan dat ouders tijdens een echtscheiding moeten opstellen, is hier een begin van. Samen kunnen ouders invulling geven aan het plan waardoor ouders misschien teruggaan naar de kern: wat willen we voor onze kinderen. De gesprekken die hieruit voort kunnen vloeien, hebben wellicht een helend karakter voor ouders.

Daarnaast zou wat mij betreft regel moeten zijn dat in geval van scheiding met kinderen, beide ouders verplicht gesprekken hebben met een coach of mediator voor hun eigen pijnpunten. Want pas als ouders hun eigen emoties de baas zijn en weer gelukkig zijn, kunnen ze er echt voor de kinderen en hun belangen zijn. Kinderen voelen dit aan en worden zelf ook weer gelukkiger.

Zit je in een scheidingssituatie en wil je, naar aanleiding van dit artikel, eens verder praten of werken aan je eigen geluk en daarmee dus ook aan het geluk van je kinderen? Neem gerust contact met me op.

 

 

 

 

Comments are closed.