Week van de opvoeding

October 1, 2012 in Weblog

Vandaag is de Week van de Opvoeding in Nederland van start gegaan met als thema ‘Luister ‘s naar me’. De social media spelen hier goed op in want het er worden heel wat tweets geplaatst. De ene opvoedtip volgt de andere op. Hier een samenvatting van de eerste uren:

1) Beloof je kind niet iets als je het niet kunt waarmaken
2) Tijd nemen voor elkaar
3) Zeg en laat zien wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt
4) Heb vertrouwen, ’t komt goed
5) Benoem de behoefte van het kind, die je ziet achter zijn ongewenste gedrag en bied een alternatief

Zomaar een aantal tips. Kijkend naar het thema van deze week kan ik me vooral vinden in tips 2) en 5). Ik zal uitleggen waarom.

Tijd nemen voor elkaar

Vaak wordt een week in beslag genomen door werken, kinderen naar school brengen en weer ophalen, kinderen naar allerlei clubjes brengen en ophalen, kinderen ophalen bij vriend(innet)jes, sporten, sociale contacten, boodschappen en andere inkopen doen, huishouden etc. Er zijn altijd zoveel dingen te doen dat tijd maken voor elkaar er nog wel eens bij inschiet. Dat kan tenslotte morgen ook nog.

Juist door die tijd wel te maken voor je partner of je kind, ga je diegene weer echt zien en horen. Het hoeft geen uren te duren, gewoon een half uurtje spelen met je kind kan al genoeg zijn. Genoeg voor je kind om zijn/haar verhaal te doen aan jou en genoeg tijd voor jou om te zien en horen hoe het met je kind gaat.

Met je partner kun je, als de kinderen op bed liggen, even wat tijd plannen om de dag door te spreken en op de hoogte te blijven van wat er in zijn/haar leven speelt. Misschien zit je partner midden in een ingrijpende reorganisatie (hetgeen niet ondenkbaar is in de huidige tijd) en heeft hij/zij behoefte om tegen jou stoom af te blazen. Dan kan een half uur al genoeg zijn om contact te houden en niet langs elkaar heen te gaan leven. Want laten we eerlijk zijn: het gevaar ligt op de loer dat jullie het alleen maar over de kinderen hebben en verder niet. Dat kan vernietigend uitpakken voor jullie relatie dus maak tijd voor elkaar, om te praten maar ook om te knuffelen of lekker tegen elkaar aan te zitten.

Waarschijnlijk doet dit samenzijn jullie zo goed dat het ook een uitwerking heeft op de kinderen!

Behoefte van het kind

Ik leg tip 5) als volgt uit: kleine kinderen lopen nog wel eens tegen de grenzen van hun eigen kunnen aan. De frustratie hierom kan door middel van baldadigheid tot uiting komen, ze weten immers nog niet dat ze gefrustreerd zijn. In feite is hun behoefte dan om leren gaan met die frustratie of juist leren wat ze nog niet kunnen maar wel willen kunnen.

Door naar het gedrag van je kind te kijken en te luisteren naar wat hij/zij zegt, kom je erachter welke behoefte je kind heeft. Als ouder zijnde kun je hier vervolgens op inspelen door de frustratie te benoemen en daar uitleg over te geven of door samen met je kind te gaan oefenen tot hij/zij het wel kan.

Grote kinderen willen soms al meer dan van hun ouders mag. Iedere week uitgaan in plaats van 1 keer per maand of op zaterdag langer uitgaan. Als ouders hier niet in mee gaan, kan dit een boos kind opleveren dat gaat schreeuwen of met deuren gaat gooien. Bespreek dan me je kind wat de reden is dat hij/zij zo graag iedere week of tot zo lang uit wil gaan. Wellicht kun je dan bij de behoefte komen die erachter zit: meer vrijheid en zelfstandigheid willen, bang zijn om iets te missen en dan niet mee kunnen praten met vrienden etc.

Op het moment dat je achter deze behoefte bent, kun je samen met je kind een oplossing bedenken die voor jullie allebei werkt. Door dit samen te doen, voelt je kind zich gehoord en serieus genomen.

Heb je vragen of opmerkingen hierover? Klik hier en neem contact met me op!

Comments are closed.